Mimari Yapı Teknik Ressamlığı

22.02.2013 5763

SEKTÖR

İnşaat sektörünün geçmişi insanoğlunun barınma ihtiyacını hissettiği ve toplu yaşama geçtiği dönemlere kadar dayanır. MÖ 2000 yıllarında Babil Kralı Hammurabi’nin çıkardığı bir kanuna göre “Eğer bir müteahhidin sağlam yapmadığı bir binanın çökmesi sonucunda bina sahibi hayatını kaybederse müteahhit ölüm cezasına çarptırılır. Eğer bina sahibinin oğlu hayatını kaybetmiş ise müteahhidin oğlu ölüm cezasına çarptırılır. Eğer bina sahibinin kölesi hayatını kaybetmiş ise müteahhit aynı değerde bir köleyi bina sahibine verir. Eğer müteahhidin sağlam yapmadığı bir binanın çökmesi sonucunda bina sahibinin malları hasar görmüş ise müteahhit binayı yeniden yapacağı gibi bina sahibinin tüm zarar ve ziyanını da karşılayacaktır. Bir binada inşaat kurallarına uyulmadan yapılan bir duvar yıkılırsa müteahhit tüm masrafları kendisine ait olmak üzere o duvarı sağlamlaştırmak zorundadır.” Bu kanunda da görüldüğü gibi inşaat sektörünün geçmişi çok eski ve köklüdür. Günümüzde olağanüstü önem ve büyük ekonomiye sahip olan bir sektördür. İnşaat sektörü, ülkelerin en önemli sektörlerinin başında gelmektedir. Ülkemizde firmalar kurumsallaşma yolunda hızla ilerlemekte olup inşaat sektörünün yeniliklerine olan ihtiyacı da bu doğrultuda artmaktadır. İnşaat teknolojisi alanında mesleki yeterliklere sahip yetkin ve kalifiye meslek elemanlarına ihtiyacı da son yıllarda artmıştır.
İnşaat sektörü, artan ihtiyaç ve yenilenen teknolojiler doğrultusunda gelişmelere her zaman açık olmuştur. MYK tarafından hazırlanan ve Resmî Gazete’de yayınlanan meslek standartları, sektör geri dönüşüm ve verileri, okullardan alınan geri bildirimler doğrultusunda alanda yeterliklere sahip, yetkin, kalifiye meslek elemanları yetiştirmek sektörün gelişimi açısından önem arz etmektedir.
Deprem kuşağında olan ülkemizde binaların ve yapıların Deprem Yönetmeliği’ne uygun inşa edilmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Son yıllarda meydana gelen depremlerde gösterdiği gibi depreme dayanıklı binalar ve yapıların yapılması gerek sektör gerek insan yaşamı ve gerekse ülke ekonomisi açısından büyük öneme sahiptir.

Tanımı:

Mimari yapı teknik ressamlığında taslak çizimlerin incelenmesi, bina plan etüdü, plan ölçülendirme, projeyi donatma, merdiven çizimleri, zemin kat, bodrum ve normal kat, asma ve teras kat planları çizimi, çatı çizimleri, bina kesit ve görünüş çizimi, proje mahal listeleri oluşturma ve antet çizimi, rölöve ve maket yapma konusunda yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.


Amacı:

İnşaat teknolojisi alanında, yapı teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.